ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Το νησί Κύθηρα είναι πολύπαθο ιστορικά. Τα Κύθηρα πέρασαν από τα χέρια και τη φιλοδοξία πολλών κατακτητών, και αυτό κυρίως λόγω της καίριας γεωγραφικής του θέσης. Τα Κύθηρα Βρέθηκαν πολλές φορές στη δίνη των πειρατικών, έζησαν περιόδους ακμής αλλά και τέλειας ερήμωσης.

Τα Κύθηρα πρωτοκατοικήθηκαν από τους Φοίνικες, κατεξοχήν εμπορικό λαό, που ίδρυσαν στο νησί εμπορικό και ναυτικό σταθμό, που τους εξυπηρετούσε στην παραγωγή της πορφύρας ( βαφή των πολυτελών φορεμάτων της αρχαιότητας ), ενώ εισήγαγαν και την λατρεία της θεάς της αγάπης και του αγνού έρωτα, της Ουράνιας Αφροδίτης.

Στα Κύθηρα γεωγραφική ιδιαιτερότητα ήταν φυσικό να προσελκύσει τους Λάκωνες που κατά τη διάρκεια ακμής του Μυκηναϊκού Πολιτισμού (1500-1100) εκδίωξαν τους Φοίνικες και κατέλαβαν εκείνοι το νησί. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404) τα Κύθηρα έπεσαν στα χέρια πότε των Αθηναίων και πότε των Σπαρτιατών μέχρι που το 387 π.χ. πέρασε στα χέρια των Σπαρτιατών.

Τα Κύθηρα κατοικήθηκαν από Πελοποννήσιους που εγκαταστάθηκαν στο βόρειο μέρος του νησιού, και Κρήτες που εγκαταστάθηκαν στο νότιο τμήμα. Το 1204, τα Κύθηρα κατέλαβαν οι Ενετοί και από τότε η αλλαγές στην εξουσία του νησιού δίνουν και παίρνουν. Εν τω μεταξύ ήδη οι Τούρκοι έπλητταν την ανατολική Μεσόγειο και ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Ενετούς.

Οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Μονεμβασιά το 1540 και οι Ενετοί παρακίνησαν πολλούς Μονεμβασιώτες (ανάμεσά τους και Κυθήριους) να εγκατασταθούν στα Κύθηρα. Μια δεύτερη επιδρομή στο νησί το 1571 από Τούρκους και Αλγερινούς έδωσε τη χαριστική βολή. Οι Ενετοί, οι Μανιάτες και οι Κυθήριοι έδωσαν μάχη εναντίον των Τούρκων στη διάρκεια της πολιορκίας της Μονεμβασιάς το 1686 και της Μεθώνης το 1715. Οι Τούρκοι κυριάρχησαν μόλις τρία χρόνια στο νησί (1715-1718), οπότε και νικήθηκε ο τουρκικός στόλος και επανήλθε η ενετική κυριαρχία στα Κύθηρα.

Το 1797 οι Γάλλοι κατέλαβαν όλα τα Ιόνια νησιά και βεβαίως και τα Κύθηρα. Το 1798 βρέθηκαν υπό την κατοχή των Ρώσων και των Τούρκων. Το 1807 τα Ιόνια νησιά κατελήφθησαν και πάλι από τους Γάλλους, ενώ το 1809 οι Άγγλοι απέκτησαν και πάλι την κυριαρχία των Κυθήρων (και όλων των Επτανήσων).

Τέλος, ως γνωστόν, η οριστική ένωση των Επτανήσιων με την υπόλοιπη Ελλάδα έγινε το 1864, και η επέτειός της γιορτάζεται κάθε 21η Μαΐου.